Kullanılan e-mail programı da güvenlik açığı oluşturabilmektedir. Eğer Microsoft’un ürünlerinden olan Microsoft Outlook, Outlook Express veya Internet Explorer kullanılacaksa ilgili yazılımların “Araçlar” menüsüne ulaşılıp, kısıtlı internet bölgesi seçeneğinin işaretlenmesi gerekmektedir. Bu tarz revaçtaki programlar, dış saldırılara karşı büyük hedef olmaktadır. Bu yazılımların kendine has güvenlik seçenekleri olmasına rağmen yeterli olmamaktadır. Virüs yazılımıyla uğraşan insanların hedefinden uzaklaşmak için fazla revaçta olmayan programlar kullanılabilir. Hatta size gelen e-maillerinizi bilgisayarınıza indirmeden önce göz atmak için grafik tabanlı olmayan düz yazı ortamını destekleyen bir e-mail programından ilk gözlem yapılabilir. Aşağıda çok popüler olmayan, ücretsiz indirebileceğiniz e-mail ve internet tarayıcılarına ait adres ve basit bilgiler verilmektedir.
Netscape
http://channels.netscape.com/ns/browsers/default.jsp Email ve browser
Mozilla
http://mozilla.org/ Açık kaynak kodlu email ve browser
Thunderbird
http://mozilla.org/products/thunderbird/ Açık kaynak kodlu email
nPOP
http://www.npopsupport.fsworld.co.uk/ USB sürücü destekli, düz metin ekranlı email
JBMail
http://www.pc-tools.net/win32/trialware/jbmail.html USB sürücü destekli, html formatını düz metne çevirebilen email
Y.A.M.C.
http://www.borg-kindberg.ac.at/yamc/ USB sürücü destekli, çoklu email hesabı açılabilen, filtreleme ve adres defterine sahip
Scribe
http://www.memecode.com/scribe.php USB sürücü destekli, script içermeyen html özellikli, dosya uzantılarının görülebildiği, çalıştırılabilir dosyalar kaydedilebilir
Phoenix Mail
http://phxmail.sourceforge.net/ Açık kaynak kodlu email
Pegasus
http://www.pmail.com/ Güvenlik riski olmaksızın html özellikli email
NetMail
http://www.internet-soft.com/netmail.htm Çoklu email hesabı açmaya müsait, filtreleme özellikli email
Foxmail
http://fox.foxmail.com.cn/english2.htm SMTP (giden posta sunucusu) serverda yapılandırılır.
POP3
http://www.ericphelps.com/pop3/index.htm Açık kaynak kodlu email
Emaillerinizle gelen eklentilerdeki çalıştırılabilir dosyaları asla çalıştırmayınız. Özellikle gelen email bildik birisinden gelmiyorsa yada siz bir dosya beklemediğiniz halde size gelen mailin ekinde bir dosya varsa asla açmayınız. Günümüzde yazılan ve “worm” olarak adlandırılan bir tür virüsler, kişinin adres defterinden isimleri toplayıp, bu isimleri kullanarak sanki tanıdık birisinden geliyormuşçasına size mail ve virüslü eklenti gönderebilmektedirler. Gerçekten tanıdık da olsa eğer siz bir dosya beklemiyorsanız, emailindeki ekli dosyayı açmayıp, hemen siliniz. Belki size paranoya gibi gelebilir ama karşı taraftan alacağınız dosyanın tipini, boyutunu, ismini yada emailin konu başlığını öğrenerek, geldiğinde gönül rahatlığıyla açmanız sizi virüs tehlikesinden koruyacaktır.
List of the more common "executable" files (Çalışabilir dosyaların genel bir listesi) adresinde çalıştırılabilir dosyaların uzantıları ve hangi programa ait olduğuna dair bilgiler verilmektedir. Bununla birlikte herhangi bir uygulama programına ait (Adobe Acrobat, Shockwave, RealPlayer gibi) dosyalar da zararlı kodları bünyesinde bulundurabilmektedir.